PENJEJAKKU~ :D

Saturday, March 16, 2013

NR vs KOLEJ !!





setelah aku merasa sendiri, setahun sebagai NR,dan setahun tinggal di kolej...,
pelajar berstatus NR iaitu non resident (duduk luar kolej)
lagi mudah dr duk kolej~

manfaat tinggal di rumah sewa.

1. mesti aku x lapar mcm sekarang,rumah sewa ade dapur. boleh masak2.lapar je masak.komfem x gastrik.
2.disebabkan ade dapur boleh la pupuk semangat dan cintakan memasak dr skang,,,mudah hidup berkeluarga nanti.
3.Rumah sewa ade tv, boleh update berita setiap hari dan mngelakkan tidur ptg mcm sekarang. tidur petang lg xelok.
4.rasa macam duduk kt rumah, x homesick. hm :'( *anakmanja huu
5.ade washing machine,picit2 baju dh siap basuh.dijamin bersih.
6.belajar berjimat,,,kita belajar apply purchasing brg2 rumah,belajar mna penting mna xpenting.mana ptut beli mna x patut beli.
7.dapat buat assignment dgn aman dan tenteram.sbb duk kolej tgk org study,persaingan jd sesak.x tenang
8.senang nk naik prebet, turun ja,xyh jalan2 dh.
9.takyah takut klu bus dr kampung lambat sampai,,,rumah sewa sedia menanti tempat tuk berehat.kalau sampai subuh pon,boleh blk rumah lg.
10. rumah sewa xde kita nk dgr cerita2 seram yg selalu kita dgr kt kolej,nmpk tu lah nmpk ni lah.
11.pastu,,,rumah sewa ni....kita akn bersedia,nk pi kls jalan kaki.sihat....jauh sikit,,tp xpe exercise,bgus tuk jantung.
12.tak feel pengalaman hidup la kalau x duk rumah sewa.feel die lain bila duk rumah bujang ni.mencabar.
13. byk lg sbenarnya,,,tp mls nk fikir da.

kalau tinggal di kolej...?

1. harap je ade banyak foodcourt,tp stu pon xbukak hr minggu,,,,ni belum masuk diploma cuti...mmg patut la aku dpt penyakit baru,,,gastrik.
2.macam zaman sekolah,,,,duduk asrama.kne tepati sahsiah rupa diri 24jam,,,,tak kisah la tu sume aku okey je,,,,tp hidup tu rsa takut...kang kne saman x masal.
3.klu aku sampai dr johor,,,kompem aku kne merempat dulu kt rumah sewa kawan aku..sbb sampai selalunya mesti subuh2.pintu pgr tu bkk kul 7.jenuh nk tunggu kt rumah org.segan tw dtg umah org subuh2.
4.aku rase dh lama xpegang kuali.
5.xseronok.
6.dekat dgn kelas menyebabkan,,,setengah jam sebelum pi kelas br rse nk bgn tidur....
7.yang best senang nk jumpa lecturer la kn.
8.dkt ngn atm senang nk hbskan duit.
9.senang nk join aktiviti kampus.
10. byr sekali je.pastu duk terus satu sem.
11.lif lamabat!
12.maakan kne bli kt foodcourt. semalam aku nmpk tikus besar gemuk kt situ....huu
xde pilihan lain dh.tu je yg ade :(

mmg org kata tinggal kt rumah sewa ni lebih bebas.dan pandangan org dgn istilah bebas tu lebih kepada sosial.by the way,,,bersosial dgn cara yg betul rasanya tidak memudaratkan.selagi kita berpegang teguh dgn didikan parents,kekuatan iman dan ajaran agama,,,inshaallah everythings gonna be okay :)

btw,,,everyone have different attitude and opinion.jd klu di Penang ni i much prefer NR.


4 comments:

CoffeeBlame said...

a'ah... aku pon mcm nk n.r jak.. hhahahha...

fatin.epi.syafirazakaria said...

jom la jd nr je sng haha

Hafiz Dno said...

hai warga uitm penang

fatin.epi.syafirazakaria said...

haiyai hafiz dno