PENJEJAKKU~ :D

Sunday, October 30, 2011

DESTINASI CINTA yg ku cari~

r.i.n.d.u~

rinduuu sgt kt ampa~ hehehe bila nk mai mlawat aku nih?


tiga anak dara En.Zakaria n Pn Norhaliza
yang BAIK lagi NAKAL
haha


rinduuu nk kacau2 korang...raarrww


kita mmg manisss~ :))

last but not least~ aku sayang korang oke~


sebab aku kan kakak~ HAHA

SENYUM



aku tention.aku tention~~!! huuu cool epi cool...~ jgn terlalu tention mcm nih...klu saraf terkejut nnty kau bole jd cpt tua..soo cool...senyummmm..hadapi dgn tenang....senyum.senyum~


HAHA selingan jer~



Tapi senyum bkn boley wt kite ilang tention jer~ tp banyak lagi keistimewaan senyum nih
jom kita bongkar :D
  1. Senyum membuat kita lebih menarik. Kita akan selalu tertarik pada orang yang selalu tersenyum. Orang yang selalu tersenyum punya daya tarik tersendiri. Wajah yang berkerut, cemberut, membuat orang menjauh dari kita , tetapi sebaliknya senyum bisa membuat mereka tertarik.
  2. Senyum mengubah mood kita. Ketika kita merasa jatuh atau “down” cobalah untuk tersenyum. Mungkin saja mood kita akan berubah menjadi lebih baik.
  3. Senyum dapat merangsang orang lain tersenyum. Ketika seseorang tersenyum maka senyum tersebut akan membuat suasana menjadi lebih cerah, mengubah mood orang lain yang ada disekitarnya dan membuat semua orang menjadi senang. Orang yang suka tersenyum membawa kebahagiaan buat orang yang ada di sekitarnya. Seringlah tersenyum maka anda akan disukai oleh banyak orang.
  4. Senyum dapat mengurangi stres. Stres secara nyata dapat muncul di wajah anda. Senyum membantu mencegah kesan bahwa kita sebenarnya sedang lelah atau merasa “down”. Jika anda sedang stres cobalah untuk tersenyum, maka stres anda akan berkurang dan anda akan merasa lebih baik untuk membuat langkah selanjutnya.
  5. Senyum meningkatkan sistem imun (kekebalan) tubuh anda. Senyum dapat membantu kerja imun tubuh agar dapat bekerja dengan baik. Ketika anda tersenyum, fungsi imun meningkatkan kemungkinan anda menjadi lebih rileks.
  6. Senyum menurunkan tekanan darah anda. Ketika anda tersenyum, maka tekanan darah anda akan menurun. Jika anda tak percaya, anda boleh mencobanya sendiri, jika anda memiliki alat pengukur tekanan darah di rumah anda.
  7. Senyum mengeluarkan endorphins (pereda rasa sakit secara alami) dan serotonin. Beberapa studi telah menunjukkan bahwa senyum dapat merangsang pengeluaran endorphin, pereda rasa sakit yang alami, serta serotonin. Senyum memang obat yang alami.
  8. Senyum dapat melenturkan kulit wajah dan membuat anda terlihat lebih muda. Otot-otot yang digunakan untuk tersenyum ikut membuat anda terlihat lebih muda. Jika anda ingin sesuatu yang beda, maka berikan senyum anda sepanjang hari, maka anda akan terlihat lebih muda dan merasa lebih baik.
  9. Senyum membuat anda tampak sukses. Orang yang tersenyum terlihat lebih percaya diri dalam menjalani hidupnya. Cobalah tersenyum saat anda melakukan pertemuan dan saat ada janji. Rekan-rekan kerja, sahabat, orang-orang terdekat anda akan merasakan sesuatu yang berbeda.
  10. Senyum membuat anda tetap positif. Senyumlah! Lalu sekarang cobalah berpikir sesuatu yang negatif tanpa berhenti tersenyum. Sulitkan? Karena ketika anda tersenyum maka senyum tersebut akan mengirimkan sinyal ke tubuh anda bahwa “hidup anda saat ini baik-baik saja”.

Tuesday, October 25, 2011

SECRET admirer~


hakikat manusia normal untuk mendapatkan kasih sayang dan mencurahkan kasih sayang. *cehwaahh~haha!
than,, aku pon sama la kn.aku ni hanyalah remaja biasa,berhati kering,ego sangat...well haha 
*ragu2 nk ulass topik nih errr~

macam mana nk start cerita nih~

haa n mmg hakikat jgk la, kalau msuk je bab mcm ni, aku akan rasa malu2~ knapa ea?
org lain pun sama ke...

basically,, aku tringin nk ade seorang prince yang ada sifat jujur, amanah, bertanggungjawab, dannnn yang paling penting tu setia la kn..haha~ haishhh
lagiii..aku nk prince tu tunjukkan sikap bersungguh2..thats why la org suka jual mhl...sbb aku nk tgk sejauh mne keikhlasan prince nh...
thannn..aku nk prince tu mampu didik aku to be a woman that ALLAH loves~im lack of everything.. 
yang boley tmn aku baca almulk sebelum tidur,,,than wt solat tahajudd bjemaah~ :D ermm sweet!



Monday, October 24, 2011

g.o.s.s.i.p PANAS~




aku BENCI giler bila aku digossipkan tak tentu pasalnya...
benci boboi~
wa menci la der~erghh

jtuh la price tag aku.haishhh~
HAHA :DD


sebab tu lah aku ni tak suka rapat ngn lelaki secara nyata~
nk baik ngn aku kt alam maya jer lahhh
allah jer nmpk..
huhuhu
aku bukan tak normal~
tapi aku tak suka laaa digosipkan 
*cehwahh hahahaha*

masa drjh empat dulu aku pernah mngamuk sebab digossipkan dgn sorang classmate aku
disababkn hal yg ganas tu,,, org jd tkut nk minat2 aku,than trus tak blaja sains hari tu,sebab klas dibatalkn.
semua sbb gara2 aku yang mngamuk tanpa disangka2 tu...
amekkk kauuu~

masa fom two,, aku prnh buat seorang senior mngamuk,
sbb aku buat surat layang relationship,
pastu ltk dpn kelas die....
aku buat sume tu,sbb aku mmg tak thn da kene gossip
ngn die,sampai heboh satu sekolah.
gosip jer okeyyy..
kesian pakwe aku kene blasah ngn mamat tuh
but al lastttt...gosip tu terhapus dan hidup aku amannnnn :)

mse kt mtrik pulak aku di gossipkan ngn kwn aku sniri...
yang tu aku brtindak mndiamkan diri..
pastu mnjauhkan diri
pastu menyepikan diri..
lama2 gossip tu pun mcm da tak bunyi da skang :D
bessss~

hidup aku mmg susah nk lekang ngn gosip
*mungkin sbb aku pun kuat bergosip kuttt*
paling tak seronok bila gossip tu buat hubungan aku ngn kawan aku tu renggang.
emm sedih btol.
thats why i hate to be gossip :'(

mulut orgg, susah kita nk tutup~
sbb tu bkn mulut kita~
mulut tu bila dh bosann die tutup jgk nty dgn sendirinya.
tp mcm mne kalau mulut tu tak reti2 bosannn??
haaaa tolongg!


How can I avoid gossip in high school without getting on people's nerves?
I'm a freshman in high school and I'm starting to make a lot of new friends. But I've noticed a lot of the girls get really catty. Its like they always have something mean to say about people. I don't really like gossip (I never have) so I don't usually want to participate in it, but I never know what to say to avoid it. So a few times I've ended up saying things and regretting them later. I want to let people know thatI don't like talking about others behind their backs, but I don't want to seem like I suddenly changed my mind for no reason and I don't want to offend anyone. 
What should I say when girls start getting kind of mean? I really don't want to participate in it, but I don't want to lose a lot of friends because of it



IDEA.KURANG.CERDIK~
hmmmm
mcm mne nk hapussskan gossip2 ni ea.....~
haaa! rasa nk cari sorang boyfren...
emm tak pun yang sanggup jd boyfren skejap je.i ll pay you.
hilang gossip, sy tak ganggu awk da
haisshhh sampai mcm tu skali ke?hmmmm
tak senonoh~
:'p

tp org kate jgn berdendam kn...nty hati kotor..~ :D 
so epi...rileks~~~senyum.senyum...
act cool je (walaupun dh mmbara)
rilekss2...


Sunday, October 23, 2011

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA


if you are here, you will never feel sorry.
you can get knowledge here with ohsem and friendly lecturer.
even the pengarah pon baik.
by the way the rules!ohsem jgk,,,aku yg kuat memberontak ni pon
boleh adapt dgn rule kt sana.
kolej yg selesa dgn byk kemudahan.
udara segar.bes joging kt kmm.
pemandangan cntik dr ats bukit tu.boleh release tention.
i swear if you choose this college,
you will be happy and fine.
study happily with nice lecturer and clean class.
sbb makcik2 cleaner kt sini sgt2 rajin mengemas kolej.
even the students also x buat kotor sgt.
good luck to be in KMM

MY BELOVED COLLEGE!
ouh rinduu sesangat saat2 nih...
yang sekejappp tu laaa yang indah kn HEHE

A4.3A FE1BB
haiiiii ank2 buahhh aku yang aku sayang nih~
rinduunye nk panggil korang  almulk.HAHA
rindu nk rebut2 kettle~
rindu nk hoe down throw down ngn korang~ FE336

F4T4!! 
korang2~
rindu giler classmate macam korang
seriously
kita sgt2 united~ sbb tu sampai sekarang aku still rindu korang lagi
rindu nk lunch sama2
rindu nk gossip2 HAHA
rindu nk stalker2
rindu nk peluk cium korang tettt~
rindunye nk copy2,rebut2 assignment
rindu nk wt KUMBE sama2
rindu nk gelak sama2.
rindu nk berbuka dlm dulang sama2
rindu nk ckp hai!
rindu nk tolong2 korang
rindu nk lepak libry nk korang
rindu study group kita
rindu rindu rindu FE34A


ouh my darling2 roomate tercenta..
korang aku mmg rindu giler kt korang..
dayah n leeda
rindu nk gelak golek2 ngn korang.
rindu nk gossip2
rindu nk mkn sama2
rindu nk kejut korang solat subuh
rindu nk turun sahur sama2
rindu nk pergi surau sama2
rindu nk rebut2 shower
rindu nk gosok gigi sebelum tido sama2
rinnnduuuu semua!FE327



Nk yang mcm ni lagiiiiii~~~~ FEB99







video
rindunye kt maid aku nih...!
HAHA
rindu nk tolong kau wt assignment yg  mcm nih lg~
rindu byk3! taw~ 


lesen oh lesen~

betapa susah nya aku nk dapatkan lesen kereta yang macam kt bawah ni....~


tersebut lah kisahhh~~ HAHA untuk dapatakan lesen kereta ni,, aku terpaksa repeat 2 kali test.
yang mana test yang first tuh....tak sampai satu kilometer pun dari tempat belajar kreta (MEGA sdn bhd) *sebenarnya dpn mega je huhuhu* JPJ yang kacak lagi hensem tuh cakap " dik rsenye adik kene turun lah. bia pakcik pulak yang bawak" erkkk what the worst day. give up gile rse..nangis2 lahh sbb terlalu kecewa..~

btw....ALLAH berikan kita hujan sbb lepas tu kita akan menikmati musim bunga yang indah. ALLAH berikan kita volcano, sebab kita akan merasakan kenikmatan dr tanah yang subur, kita menjadi beluncas   yang dibenci kerana kita akan menjadi rama2 yang sangat di cintai, dan konklusinya, setiap ujian ALLAH mesti berikan kita ganjarannya....ALHAMDULILLAH *im proud to be muslim*

dengan usaha dan doa~ masa test yang second pulak (13ogos2011), aku sekelip mata je da dpt ape yang aku impikan...hehe may allah bless akak jpj tuh...dan semoga dimurahkan rezeki olehNYA~insyaALLAH :DD


credit to- ~mak,abah,khairunnisa yusof,hifny

(may Allah bless you :D)


Saturday, October 22, 2011

p.e.n.a.t~


memang penat sgt hari ni...
5.45am: bgn pagi
8.30am: ceramah KEMAHIRAN INSANIAH
10.45am: habiss da ceramah tu...hhuu~
11.00am: LDK pulak....~
1.00pm: yes2! makan tgh hari,,,
2.15pm: aigoo~sambung balik LDK td...emmm
4.30pm: cepat la pukul enam..cepat la~~
6.00pm: yay!yay! da habis la wehhh...
6.30pm:rasa nk joging lah!

tarikh: 22 october 2011
haaa ni kalau hari sabtu, kalau ada program insaniah inilahh keadaannye~
pnttt sgttt~
hahaaha exactly true :)




 btw~~ sebenarnya hari2 buat mende yang sama jerrr~ 
balik2 mende tu jgak lah rutin nye..x boley jadi lain...HAHA
kalau lain sikit dah cacat lah hari tu..
contoh: kalau tak pegi lecture~ maknanya tgh sakit la tu kan....rasa lain da hari tu..
ni hidup aku lah.
tak reti nk escape2 nih. *cehhwahh

hidup mmg utk study jer~ *cepattlaaa nk investment cpt2~*
maklumla study giler2...(untung laaa)


HAHAmcm ni lah kot~
smangat2! study rajin~
baru lah tinggi nilai nya..
HAHA :DD



sooo~ out nk study!! :DD

Friday, October 21, 2011

-engineering- vs C.U.L.I.N.A.R.Y A.R.T

DULU aku adalah science student~

tapi SEKARANG aku bakal jadi celebrity chef *cehhhwahh* :D




memang pada mulanya aku ni science student...i love science. pas spm aku masuk matrik and amek sains fizikal.~ aku mmg suka giler blaja fizik..aku tidoFE352 dlm kuliah dulu tuh bkn bmksud aku tak suka subjek tu oke.suka sgt2...HAHAFE32A  tp aku lemah matematik ni...kalau aku.matematik ngn hidup aku ni mcm minyak ngn air....xboley ngam...tp boley ngam ngn lecturer2 n cikgu2 yg mngajar.(sbb slalu jumpa kut,maklumla slalu x phm) ~ uhuhu FE334 sedihh~



result matrik...boley la~ masih ada KELAYAKAN oke kalau nk apply engineering pon..mmg ada. tp aku jer yg tak apply~
yang aku apply.....FEAF9

1)perguruan
2)sains pemakanan uitm
3)sains pemakanan n ditetik uitm
4)sains pemakanan ukm
5)sains pemakanan n ditetik upm
6)sains pemakanan upm
7) psikologi
8) LAST skali~~ seni kulinari


cne boley terfikir nk apply kulinari nih??
*padahal sebelum nih masuk dapur pon belum tentu lagi.haha*

tersebut lah kisah~~ dah isi2...tinggal la satu lagi yg kosong...aku da tatawu nk apply ape da.byk kut sampai 9 pilihan....than aku tnye la mak aku....(org kata mak kita punya cadangn ni ade barakah skett)HAHA mak aku pon ckp...'akak,akak try la amek seni kulinari...'
aku pon bermonolog...'heh~akak ni berhempas pulas blaja kt mtrik~ takkan nk pgg ijazah seni kulinari..ermmmmm 
tp aku ikut kn jer~ huhu 'takpe tak dpt kut ni~' 


mmg btol lah pilihan and rasa hati seorang ibu tu mmg ade hikmahnye...seni kulinari lah yang aku blaja skang.btw jangn pandang remeh oke pada kos nih..sangat interesting..the important is no more math..im going to fall in love FEB11 with it~
learn how to be a perfect women. yay! da pandai masak skang. haha...~ orang lain ade ke apa yng aku ada skang? im proud of it FE327...
tu diaa~ easy but make money FE04D...~
moodFE043 :tak sabar nk wat master pulak 




haaaaa!FE1BBsemangat2!!!~ hehe
pray for me oke!

my L.O.V.E~

family is my love forever~
i love my mom. 
name: NORHALIZA TAHA
date of birth: 23 SEPTEMBER 1967
place of birth: MERSING,JOHOR 
pekerjaan: GURU


mak aku ni adalah seorang guru. and sekarang dah jd guru penolong kanan..mungkin tak lma lagi nk jd guru besar plk kot...inshaallah~ of course aku syg giler kt mak akuh nih.....~ walaupun kdang2 angin yg aku pun tak perasan aku salah ape, aku tetap SAYANG sgt2 kt mak tw~ hehe.aku mmg anak mak.nak lebih jelas lg, ANAK MANJA ermm tak pun ANAK EMAS....hehe die seorang yg bersungguh2 SEMANGAT! yerhh...macam aku jgk..(cehwahh) haha..  

i love my abah
nama: ZAKARIA BIN MOHD DAHAN
date of birth: 24 SEPTEMBER 1965
tempat lahir: MUAR JOHOR
pekerjaan: JURUTERA


abah aku ni mmg seoarang lelaki bekerjaya yang berjaya. i love to be like him... pergi jauh2 menimba pengalaman and ilmu..yep,, setiap tmpat lain cara. even dalam malaysia pon kita da boley rasakan dah kelainannya tu... im very2 PROUD to have my him as my father...of course aku SAYANG sgt2 kt abh aku nih.. aku rse korang takde abh mcm abh aku nih. HAHA. SPECIAL dad okey...:DD

I LOVE MY PARENTS SO MUCH.
whatever happen,pain or not.
I will always by their side.
FOREVER




BILE DAH MASUK HAL IBU BAPA NI~ aku sangat2 berbesar hati untuk share sedikit luahan hati untuk sama2 kite muhasabah diri k :)



Surat dari anak mak yg dah tak nakal

Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...

Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...

Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...

Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...

Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...

Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...

Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...

Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...

Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...

Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...

Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...

Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...

Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...

Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...

Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...

Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...

Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .

Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...

Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...

Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Thursday, October 20, 2011

ini adalah epira :D

aku adalah FATIN SYAFIRA BT ZAKARIA..tapi lebih dikenali dgn nama fatin,epi dan paling famous epira..haha~:D org suka tnye..huh?epira?kenapa ea?ouww tu senior2 aku yg panggil. maka sejak itu lekat lah sampai skrang nih....aku adalah ank jati johor...dilahirkan di johor bahru..dan kini menetap di pasir gudang.~ lahir pada 7 julai 1992..itu saja :D



*MEH SINI KENAL AKU DARI SEPULUH POINT NIH*

1) aku seorang yang suka senyum :)) pada sesiapa saje yg aku rasa patut.


2) aku tak sombong.cuma aku tak reti la nk start tegur org mcm mne.s0 biasanya first impression org pada aku BIASANYA yelah..'ouuww bdk ni nerd nye'... tp yg knl aku btol2 je yg thu sape aku.

3) im a moody women...dan hanya orang yg memahami can handle me.btw~ credits to all my best friends.luv u alls

4)aku palinglah tak suka bila orang mengawal kehidupan aku.i mean err busy body lah..uhh sgt merimaskan~ technically except my parents and luckily my future husband(mcm da ade calon jer)

5)my first impression pada semua org adalah org tu adalah baik~ and i give them 98% my trust.. but, once broken , i will think 98 kali utk beri balik kepercayaan aku pada org tu :)


 6) aku suka ikut kepala aku sniri. if i want something, i want it. i will try my best sehabis mati punya tuk dapatkan ape yg aku nk tu.HAHA.btw aku mmg degil.tp kadang2 aku sedar jgk,kalau dh ditakdir kn aku tak boley capai mende tu..than aku redha jelah.


7) i LOVE to help others sgt2~ tatawu knapa. selagi boley tolong....i will try my best again to make them happy, n smile again :D


 8) aku sgt2 suka makan.dalam hidup aku tak prnh lagi jumpa mknn yg tak sedap~ ermm. mungkin sebab tu lah aku selalu kene keracunan makanan sbb makanan basi pon aku tak perasan.hehe~

9) i love art,natural beauty,nature, ketenangan, kanak2 comel,kaler PINK,..,ahh mmg suka lah.and obviously i hate city.'keserabutan asap hitam' bising btol with people yg aneh2,walaupun aku mmg duduk bandar skrang ni.ape la nasib an org tadew kampung.syok amatlah kalau duduk kawasan2 yg mcm nih kn~and impian aku nk ade rumah tepi air terjun..homaiii besssnye <3


10) dan aku tersangat2 lah sygkan kucing...aku mampu mngalirkn air mata just because of a kitten.dan aku mmg terlalu kuat menangis,sampaikan tgk cerita spongebob pun aku boley nangis.kememe ke aku nh? ermm no komen.hihi

*my beloved kitten named SURI*~imisshercrazily~




thats alllll! lots of love ~ ini adalah epira :D 
kalau nk kawan ngn aku,aku tersangat lah mnerima ngn hati yg terbuka :DD TAPI kalau rasa tamawu kawan sama aku, aku tadek hal..mmg sedih~ tp aku banyak lagi kawan oke. HAHA :DD